Dişeti dokularının maruz kaldığı problemlerin; diş kaybı, dişlerde çarpıklık, kapanış bozuklukları, ağızsoluması, bazı sistemik hastalıklar, beslenme biçimi, kötü alışkanlıklar, tükrük kalitesi -kimyası- (tartre oluşma hızı açısından), kistler, kötü ağız hijyeni v.b. gibi pek çok nedenleri vardır.

PERİODONTAL HASTALIK (DİŞ ETİ HASTALIĞI) NEDİR ?

Dişi çevreleyen ve dişin çene kemiği içinde tutunmasını sağlayan dokuların hastalığıdır.Yalnızca diş eti kenarının hastalığına ‘’gingivitis’’, dişin kök yüzeyi onu çevreleyen kemik yapı,kök yüzeyi ve kök ile kemik arasındaki zar gibi anatomik oluşumun iltihabi hastalığına ise ‘’periodontitis’’ denir.
Diş eti hastalıklarının ,ip ucu veren ilk ve önemli belirtisi, ağız kokusu ve fırçalarken , bir şey ısırırken , örneğin elma yerken husule gelen diş eti kanamasıdır.
Diş eti hastalıklarının en önemli nedeni diş dipleri ,diş araları ve dişeti altında oluşan tartarlar (kireçlenmeler) ve bunların üzerine oturup yerleşen mikroorganizmaların faaliyetidir.Unutmayalım ki ağız ortamında bildiğimiz 750 cıvarında bakteri çeşidi vardır. Bu bakteriler uygun ortam bulduklarında iltihabi gelişmelere neden olup, dişi çevreleyen dokuların zarar görmesine, giderek kemik dokusunu erimesine ve dişlerin sallanarak kaybına neden olabilirler.

NASIL KORUNURUZ ?
Doğru bir şekilde yapılacak ağız temizliği ve bakımı diş eti hastalığını önlemede hemen hemen yeterlidir. Doğru bir fırça,doğru bir macun ve doğru bir fırçalama tekniği hakkında dişhekiminiz size yardımcı olacaktır.

NASIL TEDAVİ EDİLİR ?
Basit bir ağız bakım ve temizliğinden, hastalığın ağırlığına göre , cerrahi girişime başvurulacak kadar kademeli tedavi yöntemleri vardır.Öncelikle tükürük içindeki minerallerin çökmesiyle oluşan kireçlenmelerin ortadan kaldırılması şarttır.Zira diş taşları kendisi hastalık yapabildiği gibi ,üzerine yerleşen bakteriler de hastalık kaynağıdır.

PERİODONTAL HASTALIKLAR BEDENİMİZE ZARAR VEREBİLİR Mİ ?
Son yıllarda yapılan çalışmalar, alevli dönemdeki periodontit ve ağız içindeki kronik infeksiyonların; diabet ,KOAH, kalp-damar hastalıkları ve hatta düşük ağırlıklı bebek doğumlarıyla ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.

AFT (SIK GÖRÜLEN AĞIZ YARALARI)
Aftlar; dudak iç yüzü, diş etleri, yanaklar ve dilde oluşan, kırmızı minik bir odak olarak başlayıp, sonrasında kuş gözü görünümünde ortası beyaz çevresi kırmızı görünümlü ağız yaralarıdır.
Toplumda görülme sıklığı % 20 leri bulan bir ağız hastalığıdır. Bazı kişilere yabancı olan bu hastalık, bazı kişiler için de sıkça yaşadıkları bir kabus haline gelebilir. Oluştuğunda çiğneme ve konuşma işlevlerinde ciddi ağrı yaptığından, hastaların yaşam kalitesini oldukça bozar. Yarım santimden küçük olanlar 7-10 gün içinde geçer fakat ağız içinde yayılma eğilimi de vardır.

Tedavi: Bir çoğunun nedeni saptanamaz ancak yılda 3-4 ataktan fazla ortaya çıkıyorsa,altta yatan bir neden olabilir. Yüksek ateşli bir enfeksiyon, demir, B12, folik asit eksikliği ,diabet,tiroid hastalığı, Behçet hastalığı araştırılabilir.Dişhekimi beslenme biçiminizdeki bazı değişiklikler ve uygun ilaçlarla hastalığın seyrini hafifletecek ve hatta süresini kısaltabilecek bir tedavi uygulayabilir.

Bu kategoride ürün bulunamadı.